Кожні батьки бажають, щоб їх дитина росла здоровою, розумною, щасливою.
З самого дитинства ми повинні навчити своїх дітей вибирати ті продукти, які дійсно корисні здоров’ю. Харчування дітей дещо відрізняється від харчування дорослих. Якщо система харчування дитини побудована правильно, то вона нормально розвивається, як фізично, так і психічно.

Щоб організувати правильне харчування дитини, потрібно дотримуватися кількох правил:
Правило 1
Харчування має бути різноманітним.

Це важлива умова того, що організм дитини отримає всі необхідні для зростання та розвитку речовини. Щодня в меню дитини повинні бути: фрукти та овочі; м’ясо та риба; молоко та молочні продукти; зернові продукти (хліб, каші, пластівці). Недостатність або надлишок їжі, що споживається дитиною, може несприятливо позначиться на діяльності шлунково-кишкового тракту, сприяти порушенню обміну речовин, збільшенню надлишкової маси тіла (навіть до ожиріння різних ступенів) або призвести до виснаження.
Треба прибрати з раціону дитини субпродукти, смажені та мариновані продукти, рослинні жири, продукти що містять алкоголь та велику кількість харчових добавок.
Правило 2
Харчування має бути регулярним.

Дотримання режиму харчування дітей має значення для засвоєння організмом харчових речовин. Дітям дошкільного віку рекомендується вживати їжу 4-5 разів на день, через кожні 3 години, в один і той же час, розподіляючи раціон харчування наступним чином: сніданок – 25%, обід – 35%, полуденок – 15%, вечеря – 25%. Намагайтеся відмовитися від перекушування і привчити дитину їсти лише за столом. Якщо це поки що не виходить, пропонуйте для перекушування фрукти, сухе печиво, сік – їжу, яка допоможе втамувати голод, але не зіпсує апетит.
Правило 3
Харчування має поповнювати витрати енергії.

Якщо у вашої дитини є зайва вага, обмежте кількість солодощів та висококалорійних десертів, звільніть від них холодильник. Поставте на стіл вазу з фруктами, тарілку з хлібцями з цілісних злаків. Фрукти дітям можна їсти без будь-яких обмежень, практично неможливо ними об’їстися, і вони дуже корисні. При нестачі якоїсь мінеральної речовини або вітаміну дитина сама попросить потрібне їй яблуко або навіть зелень.
Правило 4
Харчування поза домом має бути повністю збалансованим
Важливим оздоровчим заходом для дітей є правильна організація харчування у школах та ЗДО у вигляді гарячих сніданків та обідів у групах продовженого дня, раціон яких має становити 50-70% добової норми, на що батьки, на жаль, мало звертають увагу. Харчування бутербродами, піцою, чіпсами, шоколадними батончиками, шкідливо тому, що ця їжа неповноцінна за своїм складом і до того ж дратує шлунок, сприяючи розвитку гастриту.

Інструкція з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах
Питання харчування у дитячих садках та школах стоїть дуже гостро для батьків та працівників.
Забезпечувати повноцінний контроль процесу харчування часто заважає складна паперова тяганина, яка займає значну частину робочого часу..
Для створення безпечного та повністю збалансованого харчування, заклади все частіше звертаються до електронних помічників – програм для автоматизації процесів у харчоблоці.
Вирішити проблему автоматизації меню та взагалі підвищити рівень автоматизації процесу харчування садочків та шкіл допоможе українська система управління продуктами і кухнею (СУПіК). Завдяки цій українській розробці персонал будь якого закладу освіти зможе складати меню за кілька хвилин, замість кілька годин. Інформація оновлюється в режимі реального часу. Крім того, програма має багато інших корисних функцій для завідуючого, медсестри, поварів, комірника та бухгалтера.
Правильно підібраний раціон – основа здоров’я, а з організацією раціону вам допоможе українська програма СУПіК.

Відділ продажу
- +38 050 331 69 56
- +38 044 231 69 56