Алергени у харчових продуктах

Алергії у дітей стали найпоширенішою проблемою в наш час.
Якісь 10-15 років тому ніхто не звертав уваги на алергічні реакції у дітей, а тепер вони стали серйозною проблемою. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, кількість людей, які страждають на алергії, постійно зростає, а діти – одна з найбільш схильних до груп.

Алергени – це речовини, які викликають алергічну реакцію в людини.
Вони можуть бути присутніми в харчових продуктах, домашньому пилу, тваринах, комахах, рослинах та інших речовинах. Як правило, алергія починається після другого чи третього контакту з алергеном. Перший контакт із алергеном зазвичай не викликає реакції.

Харчові алергени – це певні речовини, які викликають алергічну реакцію у деяких людей після їх вживання.

Найбільш поширенимі харчові алергени:

 

Молоко, Яйця, Курка, Пшениця,
Соя, Горіхи, Риба, Морепродукти

Однак існують і інші продукти, здатні викликати алергічні реакції, і їх перелік може відрізнятися залежно від регіону і національної кухні.

Найчастіші симптоми аллергії:

– свербіж і набряк рота
– нежить
– кропив’янка
– нудота, блювання
– діарея та біль у животі

У більш важких випадках можливі анафілактичні реакції, які можуть призвести до порушення дихальних шляхів та зниження кров’яного тиску, що може спричинити втрату свідомості і навіть смерті.

Як захистити дитину від харчових алергенів у дитячому садку чи школі?


– Попередьте працівників садочка про наявні алергени
– Якщо дитина має схильність до гострих алергічних реакцій, проінформуйте працівників про препарати які назначив дитині лікар при несподіваних проявах алергії.
– Регулярно перевіряйте видане садочком меню на день.
– Обирайте заклади з високим рівнем контролю харчування та ті які долучились до програми діджиталізації.

Якість харчових продуктів у закладах освіти має відповідати вимогам, встановленим законодавством України. А також бути свіжими та безпечними для вживання. Садочку або школі необхідно дотримуватись норм за кількістю калорій, БЖУ, а також забезпечувати достатню кількість вітамінів та мінералів. Крім того, необхідно враховувати індивідуальні потреби кожної дитини та можливі алергії.

Активний процес діджиталізаціїї  в Україні

  допомагає працівникам садочків більш якісно виконувати всі вищеперераховані обов’язки.
Діджиталізація – це процес впровадження цифрових технологій. Вона змінює спосіб роботи людей, роблячи їх більш ефективними та продуктивними.

Українська розробка, програма “СУПіК”, є універсальним інструментом для створення меню та контролю харчування в дитячих садках та школах. З її допомогою можна створювати меню на тиждень, місяць або на будь-який інший період часу, враховуючи індивідуальні потреби кожної дитини. У програмі передбачені можливості контролю калорійності страв, алергенів, співвідношення білків, жирів і вуглеводів, збалансованого вмісту вітамінів і мінералів.

“СУПіК” дозволяє створювати меню, враховуючи алергії кожної дитини, а також надає інформацію про склад кожної страви і наявність в ній алергенів, з повних їх переліком. Це дуже корисна та важлива інформація відразу відображається при створенні меню, та батьки мають змогу її переглядати.

Відділ продажу

  • +38 050 331 69 56
  • +38 044 231 69 56

Залиште заявку