Реформа системи шкільного харчування

Реформа системи харчування у закладах освіти України започаткована з ініціативи першої леді Олени Зеленської у 2020 році. Це дуже потужний крок до побудови здорового суспільства в країні.

Нова збірка кулінарних книг Євгена Клопотенка для школярів організованих закладів освіти та охорони здоров’я — перший і важливий крок у зміні культури харчування нашої нації. 
Команда Євгена Клопотенка розробила технічну документацію на харчування, аби школа запровадила нові норми, встановлені МОЗ. Кожен заклад може скласти меню самостійно.

Збірник рецептур страв Євгена Клопотенка

Розглянемо перелік деяких змін у шкільному харчуванні
згідно нових норм

  • Квоти на цукор та сіль були зменшені до стандартів ВООЗ,що застосовуються в навчальних закладах по всьому світу. Споживання солі зменшують з 7-9 г до 1-1,5 г за один прийом їжі.
  • Сіль у шкільному харчуванні буде зменшено поступово протягом 2022-2023 років. До рівня рекомендованого ВООЗ.Звичайну сіль замінюють на йодовану.
  • Вміст цукру також зменшується з 15-18 г до 7,5 г за один прийом їжі. 
  • Порцію хліба зменшили.
  • Від 60-80 г (дві скибочки) до 30-50 г (один шматочок) за один прийом їжі.
  • Згідно рекомендацій ВООЗ, звичайний білий хліб слід замінити цільнозерновими продуктами які містять більше харчових волокон. Це краще сприяє травленню.
  • Загальний обсяг страв з використанням молочних продуктів зменшився. Але добавили більший вибір ціх продуктів.
  • Додали йогурти, 2,5% кефір, кисло-молочний та твердий сир та сметану. Завдяки цому страви з молочною продукцією будуть менше повторюватися.

Cучасні програмні рішення допогають значно пришвидшити та підвищити якість процессів у харчоблоках закладів освіти. Автоматизована система управління продуктами і кухнею СУПіК повність покриває всі потреби працівників у діджіталізаціїї  процесу контроля харчування. 

 

З українською програмою СУПіК ви отримаєте:

 

  • Можливість створювати технологічні картки для формування меню із зазначенням брутто та нетто, заміною продуктів, калорійності, виведенням та деталізацією страв.
  • Повний збірник технологічних карток згідно Клопотенко
  • Автоматизацію харчування, ведення технологічних карт, складання циклічного меню, списання продуктів, формування накопичувальної відомості, журналу бракеражного та іншої звітності.
  • Контроль руху за складом. Відображення залишку та приходу.
 
 

Залиште заявку щоб отримати безкоштовну тестову версію програми. Наші спеціалісти з задоволенням дадуть відповідь на всі ваші запитання.

Відділ продажу

  • +38 050 331 69 56
  • +38 044 231 69 56

Залиште заявку